NALED: Podzakonska akta u Srbiji kasne, privreda preopterećena propisima

Bez autora
May 21 2024

Najniže ocenjene komponente Regulatornog indeksa Srbije (RIS) su regulatorno opterećenje privrede i kašnjenje u usvajanju podzakonskih akata – objavila je danas Naionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

S druge strane institucije u Srbiji su se po tom indeksu 2023. godine najbolje pokazale po ažurnom odgovaranju na pitanja građana i privrede i po kvalitetnoj pripremi propisa.

RIS je nastao pre više od decenije od kada je unapređivan s ciljem da pomogne unapređenje transparetnosti i kvaliteta propisa i pruži uvid u način donošenja i sprovođenja propisa.

Tim indeksom se meri predvidivost i stabilnost ekonomske politike i pravne sigurnosti koja se ogleda u doslednoj primeni zakona, efikasnoj administraciji i komunikaciji sa državnim organima. RIS se sastoji od šest komponenti koje kroz 25 indikatora prate više od 200 propisa relevantnih za privredu, od čega je 64 važno i za proces pregovora Srbije sa Evropskom unijom.

NALED-ov ukupan indeksa koji prati način i kvalitet donošenja i sprovođenja propisa iznosi 55 od ukupno 100 mogućih poena – rečeno je na zvaničnom predstavljanju rezultata u rezidenciji Ambasade Švedske u Beogradu.

Pozitivan pomak je to što je prekinuta stara praksa donošenja zakona po hitnom postupku i čto je kvalitetne javne rasprave bilo o čak 83 odsto donetih zakona.

Jedna od češćih zamerki privrede i organizacija civilnog društva je mogućnost uticaja na izmene predloženih rešenja na javnim raspravamane, te je neophodna veća inkluzivnost u početnoj fazi izrade nacrta zakona.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David je rekla na skupu da je RIS važan jer zakonodavce usmerava ka izgradnji snažnijeg i inkluzivnijeg regulatornog procesa uz dijalog.

zradu RIS-a je podržala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) putem projekta „Javne nabavke i dobra uprava za veću konkurentnost“, koji sprovodi NALED.

U Srbiji je 2023. godine donet 161 zakon, a Planom zakonodavnih aktivnosti bilo je predviđeno čak 346. Pored toga usvojeno je 49 drugih novih propisa. Ukazano je da svako odstupanje od Plana smanjuje predvidivost pravnog sistema.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je rekla da u RIS za 2023/24. godinu ima novina, među kojima je merenje kvaliteta parlamentarne diskusije.

NALED je inicirao i novi saziv Ekonomskog kokusa koji, kao neformalno telo, doprinosi kvalitetu dijaloga u Skupštini Srbije. Tu svi poslanici mogu da se informišu o važnim ekonomskim pitanjimada bi se spremili za debatu o predlozima zakonsa.

RIS ukazuje da je 2023. doneto 58 podzakonskih akata od 261 predviđenog zakonima, i da je u proseku to usvajanje kasnilo 421 dan. Nedostatak pravnih akata, ministarstva su probala da nadomeste izdavanjem više od 600 pojedinačnih mišljenja o odredbama iz svoje nadležnosti, što ne treba da bude zamena za jasne i precizne propise.

Iako je došlo do neznatnog poboljšanja, regulatorno opterećenje privrede je i dalje visoko. RIS je napravio profil tipskog preduzeća koje posluje u Srbiji i definiše ga kao mikro preduzeće koje je obveznik PDV-a i godišnje izdaje 500 faktura. Takvo preduzeće svake godine za samo 10 najčešćih administrativnih zahteva izdvaja 2,6 odsto ukupnih poslovnih prihoda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik